Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

O ΦΙΛΟΣ του mr. SIEMENS ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ!


Επιμέλεια: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους Έλληνες πολίτες όσα «αναβλύζει» καθημερινώς ο πολιτικός βόθρος της Siemens, που έχει ανοίξει η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής!

Παράλληλα, απογοήτευση και αίσθηση «προδοσίας» προκαλούν στα μέλη και στους ψηφοφόρους του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ τα μαντάτα, ότι τη διακυβέρνηση της χώρας έχει αναλάβει το νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονιστικό-σημιτικό μπλοκ και όχι το Κοινωνικό ΠΑΣΟΚ που στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου. Άνθρωποι και πρόσωπα ταυτισμένα με την πιο «σκοτεινή» περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη, κάνουν κουμάντο σχεδόν παντού και ένας από αυτούς είναι ο Ιωάννης Σπανουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Αθήνα 2004 και φίλος -κατ’ ομολογία του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής- του Μιχάλη Χριστοφοράκου της SIEMENS.
13 Μαρτίου 2001: Ο Ιωάννης Σπανουδάκης, νέος Διευθύνων Σύμβουλος του «Αθήνα 2004» (τι έγραφε ο Τύπος πριν 9 χρόνια):
«Ο Ιωάννης Σπανουδάκης είναι το νέο πρόσωπο στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του «Αθήνα 2004», όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.
»Ο Ιωάννης Σπανουδάκης, έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με τη σύμφωνη γνώμη της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννας Αγγελοπούλου, θα είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, αναπληρώνοντας τον Πέτρο Συναδινό, ο οποίος είχε παραιτηθεί στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

»Ο 47χρονος (τότε) Ιωάννης Σπανουδάκης, χημικός μηχανικός, ήταν Διευθυντής του διεθνούς τμήματος της Dow Polypropylene, τμήματος της Dow Chemical, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές -αμερικανικών συμφερόντων- εταιρείες χημικών. Ο Σπανουδάκης είναι πτυχιούχος του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και απέκτησε διδακτορικό στο Λονδίνο. Από το 1983 έως και το 1984 ήταν ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ στην Dow Chemical εργάζεται από το 1985.

»Οι ακριβείς αρμοδιότητες και οι τομείς ευθύνης του Ιωάννη Σπανουδάκη στον «Αθήνα 2004» θα καθοριστούν στο άμεσο μέλλον από την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου.


»Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του «Αθήνα 2004» γεννήθηκε το 1953 στα Χανιά, ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Ζυρίχη της Ελβετίας».

30 Δεκεμβρίου 2009: Οι Χάρης Σταματόπουλος και Γιάννης Σπανουδάκης αναλαμβάνουν τη διοίκηση του ΟΠΑΠ (τι έγραφε ο Τύπος πριν μερικούς μήνες):

«Οι κ.κ. Χάρης Σταματόπουλος και Γιάννης Σπανουδάκης ανέλαβαν τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, αντίστοιχα, στον ΟΠΑΠ, όπως αποφασίστηκε την Τετάρτη στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. O κ. Χάρης Σταματόπουλος ήταν Πρόεδρος του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (και της Ιονικής Τράπεζας), ενώ ο κ. Γιάννης Σπανουδάκης είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στον «Αθήνα 2004». (…) Η νέα διοίκηση θα έχει σημαντικό έργο, εν όψει της φημολογούμενης πώλησης ποσοστού του Δημοσίου (ελέγχει συνολικά το 34%) μέσα στο 2010. Παράλληλα, αλλαγές αναμένονται και στο πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, καθώς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης νέων αδειών για το «Στοίχημα», μέσω της παραχώρησης αδειών διαδικτυακού στοιχήματος».

6 Φεβρουαρίου 2010: Και ξαφνικά η βόμβα! Ο Γιάννης Σπανουδάκης «πρώτο όνομα» στα ημερολόγια Χριστοφοράκου (αποκαλύπτει η «Ελευθεροτυπία»):

Ένας μήνας και κάτι ημέρες είχαν περάσει από την ημέρα που ο Γιάννης Σπανουδάκης τοποθετήθηκε στον ΟΠΑΠ, όταν η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου (στις 6 Φεβρουαρίου 2010) αποκάλυψαν ότι ο εκσυγχρονιστής (προσωπική επιλογή του Κώστα Σημίτη στο παρελθόν) και ένας εκ των αρίστων της νέας διακυβέρνησης (του Γιώργου Παπανδρέου στο παρόν) Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, «έπαιζε» πρώτο όνομα στα ημερολόγια Χριστοφοράκου:

«Συχνές επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Ιωάννη Σπανουδάκη, σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ, περιλαμβάνονται στα ημερολόγια και στα αρχεία του τέως Mister Siemens.

» Οι επαφές αυτές, που φαίνεται να αρχίζουν από το 2003, συνεχίζονται μέχρι και το 2007, ενώ η οικειότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο, επιτρέπει στον κ. Σπανουδάκη να ζητάει ακόμα και προσλήψεις δικών του από τη Siemens, όταν έπεσε πλέον η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων.

»Ο κ. Σπανουδάκης, στον οποίον η σημερινή Κυβέρνηση εμπιστεύθηκε το κρίσιμο πόστο του ΟΠΑΠ, ήταν ο «στρατηγός» της Γιάννας Αγγελοπούλου και κατείχε το αξίωμα του Διευθύνοντος Συμβούλου στον «ΑΘΗΝΑ 2004». Την περίοδο που αρχίζουν να καταγράφονται οι επαφές του Μ. Χριστοφοράκου με τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο του «ΑΘΗΝΑ 2004», εξελίσσεται και το σίριαλ με το διαγωνισμό για την προμήθεια του C4Ι (σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων).

»Στη Διυπουργική: Ο Ιωάννης Σπανουδάκης την περίοδο εκείνη είναι και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής που είχε οριστεί, πάνω από τη 14μελή Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών των δύο κοινοπραξιών (TRS και SAIC) που διεκδικούσαν τη χρυσή σύμβαση. Η Επιτροπή είχε το ρόλο του αποδέκτη-αξιολογητή των εισηγήσεων της 14μελούς επιτροπής, ενώ το τελικό όργανο που έλαβε την κατακυρωτική απόφαση υπέρ της SAIC, ήταν το ΚΥΣΕΑ. Σ' αυτήν μετείχαν, πλην του Ι. Σπανουδάκη, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγ. Μαλέσιος, ο Κων. Καρτάλης, τότε γενικός γραμματέας Πολιτισμού, ο Σπ. Τραυλός, τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών και ο Δημ. Ευσταθιάδης, τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης. Μ' έναν λόγο, η επιτροπή αυτή ήταν το «κλειδί» για τους «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων και η Siemens (που κυριαρχούσε στην κοινοπραξία της SAIC και τελικά ανέλαβε να εκτελέσει έργα αξίας 183 εκατ. ευρώ από τα 255 εκατ. ευρώ της σύμβασης) και το 2003 παίχτηκαν πολλά. Στις 19 Μαΐου 2003 οι SAIC-Siemens-ΔΙΕΚΑΤ κέρδισαν και η σύμβαση υπεγράφη εν μέσω παρασκηνίου, ενώ τρία χρόνια μετά ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις για τις μίζες της Siemens για το C4Ι.

»Η συμμετοχή του κ. Σπανουδάκη στη Διυπουργική Επιτροπή για το C4Ι και συνάμα οι επαφές του με τον Μ. Χριστοφοράκο κατά τη διάρκεια του 2003, γεννούν το ερώτημα: Αν αυτές οι επαφές επιδιώχθηκαν από τη Siemens, που ήθελε να παρακολουθεί την εξέλιξη του κρίσιμου διαγωνισμού και ο κ. Σπανουδάκης έμεινε ανεπηρέαστος απ' αυτές, όταν ήρθε η ώρα της απόφασης.

»Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2003 είναι καταχωρημένες τουλάχιστον επτά εγγραφές στο όνομα Σπανουδάκης (κλήσεις, προσκλήσεις, υπομνήσεις κ.ά.), στις οποίες τις περισσότερες φορές εμφανίζεται και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη (τότε Δημάρχου Αθηναίων).

»Το Φεβρουάριο του 2004 ο Ιωάννης Σπανουδάκης ορίζεται από τη Siemens ως ένας από τους ομιλητές στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα (International Opinion Leader Conference του Τομέα Δικτύων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής). Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Διονύσης Δενδρινός (υπεύθυνος για το C4Ι), με επιστολή που του απέστειλαν στις 26/2/2004, τον ευχαριστούν, του επισημαίνουν ότι η ανταπόκρισή του αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα από τους διεθνείς ανταποκριτές ξένου Τύπου, του χαρίζουν ένα προηγμένο κινητό τηλέφωνο και εκφράζουν την ελπίδα και άλλων ευκαιριών παρουσίας του...

»Και μετά το 2004: Όμως, οι σχέσεις Χριστοφοράκου - Σπανουδάκη συνεχίζονται και μετά το τέλος της Ολυμπιάδας. Το μαρτυρούν τα βιογραφικά που ο Ι. Σπανουδάκης στέλνει στον Χριστοφοράκο για την πρόσληψη ατόμων, που ο ίδιος υποδεικνύει, από τη Siemens. Ο Ι. Σπανουδάκης, ενδεικτικά αναφέρουμε, έχει στείλει βιογραφικά τριών ατόμων από τις 26/10/2004 μέχρι τις 8/6/2005, για τα οποία επιδεικνύεται ενδιαφέρον. Ο Χριστοφοράκος χρεώνει στελέχη της Siemens με το καθήκον να κάνουν συνεντεύξεις στα άτομα που του στέλνει ο Ι. Σπανουδάκης, ενώ στο ημερολόγιο και του 2007 ο τελευταίος περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που φροντίζει ο ισχυρός της Siemens να προσκαλεί».

Αυτά έγραφε η εφημερίδα, αλλά κανενός δε φάνηκε να «ιδρώνει» το αυτί. Βλέπετε, όλοι μας, λίγο πολύ, είχαμε πάθει ομαδική αποβλάκωση από τα κανάλια που μας μάθαιναν τους καινοφανείς -στους πολλούς- όρους «spread» και «σπέκουλα». Έτσι, ο Γιάννης Σπανουδάκης, όχι μόνο δεν ταρακουνήθηκε, αλλά αγόρασε και μερικές μετοχές του ΟΠΑΠ, έτσι να του βρίσκονται: «Η εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει, με βάση το άρθρο 21 του Ν.3556/2007, σε συνδυασμό με το άρθρο 11 της απόφασης 1/434/3.7.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας (και υπόχρεο πρόσωπο με βάση το Ν.3340/2005) κ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, προέβη την 29/04/2010 σε αγορά 763 μετοχών της εταιρείας στην τιμή των € 15.06 και 237 μετοχών στην τιμή των € 15.23, συνολικής αξίας (€ 15.166,04) Δεκαπέντε Χιλιάδων Εκατόν Εξήντα Έξι ΕΥΡΩ και Τεσσάρων λεπτών». Έτσι, για να νιώσουμε -προφανώς- «δικό μας» το μαγαζί…

Ο Ιωάννης Σπανουδάκης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ κλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου ψύχραιμα παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ωστόσο δήλωσε ότι δε δέχτηκε πιέσεις απ΄ αυτόν και δεν υπέπεσε στην αντίληψή του επιχείρηση δωροδοκίας. Και μετά από αυτές τις εξηγήσεις, επέστρεψε στα καθήκοντά του, δηλαδή στη διαχείριση τεραστίων ποσών του ελληνικού Δημοσίου, ως ένας άριστος δημόσιος λειτουργός με μηνιαίες αποδοχές ύψους 18.500 ευρώ!

Δείτε πώς «βλογάνε» τα γένια τους στο διαδίκτυο!

Ο Ιωάννης Σπανουδάκης φρόντισε να πάρει κοντά του και το στενό συνεργάτη του και γνώριμο από τα παλιά, δημοσιογράφο Γιώργο Καραλή. Και φυσικά έχουν τους «δικούς τους» ανθρώπους, που τους «στηρίζουν» από τα «φιλικά» τους blog, με εγκώμια και… αριστεία!!! Διαβάστε πώς «διαφημίζονται» στο διαδίκτυο. Αντιγράφουμε από το http://play-n-stay.blogspot.com/, με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2010:

Για τη θέση του επικεφαλής στην επιτροπή δημοσιογράφων του στοιχήματος τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραλής.
Η επιλογή είναι άριστη και έρχεται να συμπληρώσει το καλό κλίμα που έχουν δημιουργήσει ο Πρόεδρος Χάρης Σταματόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Σπανουδάκης.
Ο Γιώργος είναι άνθρωπος της δουλειάς και ότιδήποτε αναλαμβάνει, το πονάει.
Έχει δεσμούς με τον Πρόεδρο, αφού υπήρξε συνεργάτης του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, με τον οποίο συνεργάστηκε στη διοργάνωση των Ολυμπιακών στην Αθήνα.
Στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο γραφείο Τύπου που συμμετέχει πολλά χρόνια, όλοι έχουν να πουν μόνο καλά λόγια.
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του, αν και είμαστε βέβαιοι ότι η ευχή μας δεν του χρειάζεται.

Βεβαίως, υπάρχει και καλύτερο δημοσίευμα, πάντα από το ίδιο blog. Πρόκειται για ένα… απίθανο κείμενο, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2010:

Ο παράνομος τζόγος ανθεί στη χώρα μας και χάνονται πολλά λεφτά που θα πήγαιναν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει το μονοπώλιο και πρέπει να το διατηρήσει.
Ξεκινάει τώρα να εισάγει τα φρουτάκια στην αγορά, με την προϋπόθεση ότι θα είναι ήπιας μορφής, π.χ. να παίζει ο κάθε παίκτης 30€ με την παρακολούθηση του επιχειρηματία που τα έχει εγκαταστήσει.
Σωστό και ακούγεται καλά.
Τώρα το θέμα είναι, ποιος θα δίνει τις άδειες εγκατάστασης και ποιος θα διασφαλίζει την γκανιότα.
Οι Νομαρχίες διεκδικούν το να δίνουν τις άδειες, οι πράκτορες της ΟΠΑΠ ΑΕ διεκδικούν να εγκαταστήσουν και αυτοί τα φρουτάκια και με το δίκιο τους.
Η λύση θα πάει στη μέση.
Καφέ, μπυραρίες και άλλα σημεία μαζικής συνάθροισης θα πάρουν άδειες.
Τα πρακτορεία της ΟΠΑΠ ΑΕ πρέπει να πάρουν στα σίγουρα.
Όμως τα έσοδα θα πρέπει να γυρίσουν στο Κράτος.
Ο μηχανισμός ελέγχου είναι σίγουρο ότι θα είναι ασφαλής.
Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν την ΟΠΑΠ ΑΕ διοικούν οι Σταματόπουλος και Σπανουδάκης και έχουν δίπλα τους τον Γιώργο Καραλή;
Είναι γεμάτη εκπλήξεις η νέα διοίκηση και, από ό,τι φαίνεται, το έργο θα έχει πολλές θετικές συνέχειες.
Η ουσία είναι ότι καθαρά επιχειρηματικά η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει το 20% των δυνατοτήτων της.
Καμία επιχείρηση στην Ελλάδα δεν έχει πεντέμιση χιλιάδες σημεία πώλησης.
Ούτε οι Τράπεζες αθροιστικά.
Είμαστε βέβαιοι ότι, αν συνεχιστούν οι ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση, το αποτέλεσμα θα είναι εκκωφαντικό και θα ωφεληθούν ο Ελληνικός Αθλητισμός, ο Πολιτισμός της χώρας και το Κοινωνικό Σύνολο.
Προχωράτε και έχετε συμμάχους.


Εμείς θα συμπληρώναμε… με τέτοιους συμμάχους, τι τους θέλετε τους εχθρούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου