Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Σοκ! 100.000 νεκροί παίρνουν… σύνταξη.


Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως με βάση τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν 8.900 συνταξιούχοι που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας!
Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν 100.000 ασφαλισμένοι για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πως παίρνουν σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται.
http://www.roufianos.com/showthread.php

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Αν. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) έχει ζητήσει από όλα τα Ταμεία να ξεσκονίσουν τα αρχεία τους για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις ασφαλισμένοι εκμεταλλεύονται διάφορα «παράθυρα» για να εισπράττουν παράνομα συντάξεις. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως με βάση τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν 8.900 συνταξιούχοι που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας!
Τώρα είναι σε εξέλιξη έλεγχος για να διαπιστωθεί το κατά πόσον αυτά τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επομένως η χώρα μας μπορεί να… περηφανεύεται για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μακροζωίας (και ενδεχομένως να διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες).

Τα «φαντάσματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση την απογραφή του 2001 στη χώρα μας, τα άτομα άνω των 100 ετών δεν ξεπερνούσαν τα 1.742. Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η τελευταία εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας -για το 2008-, οι αιωνόβιοι δεν υπερβαίνουν τα 2.665 άτομα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων -τα οποία αυτή τη στιγμή επανεξετάζονται- η χώρα μας έχει τον ίδιο αριθμό αιωνόβιων με τη Μεγάλη Βρετανία. Βέβαια υπάρχει μία… μικρή διαφορά: η Μεγάλη Βρετανία έχει 62 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή έξι φορές τον πληθυσμό της χώρας μας!
Τώρα το υπουργείο Εργασίας περνά από κόσκινο τις χορηγούμενες συντάξεις, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ασφαλισμένοι-«φαντάσματα». Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των ελέγχων των Ταμείων βρίσκονται:
Περίπου 25.000 άτομα που έχουν ξεπεράσει το 90ό έτος της ηλικίας τους. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσον οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι παραμένουν εν ζωή ή αν κάποιοι…ξέχασαν να δηλώσουν τον θάνατό τους και παίρνουν παράνομα τη σύνταξή τους. Μάλιστα για το θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει τη συνδρομή και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.
Πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι που παίρνουν αναπηρικές συντάξεις-«μαϊμού». Ο περιορισμός των «πλαστών» αναπηρικών συντάξεων αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, που προχωρά στην αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησής τους.
Με τις προωθούμενες αλλαγές το υπουργείο «φιλοδοξεί» να περιορίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από το 14% στο 8%. Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδώσουν καρπούς, οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων σε βάθος χρόνου θα πέσουν από τους 320.000 στους 160.000.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο είναι πως υπάρχουν νομοί της χώρας που ο ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους έχει πάρει αναπηρική σύνταξη. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μία πρόοδος στο θέμα αυτό, ωστόσο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στη χώρα μας παραμένει πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Τουλάχιστον 20.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι έχουν καταφέρει να πάρουν το επίδομα παρά το ότι έχουν υψηλά εισοδήματα. Σημειώνεται πως στόχος του επιδόματος είναι να δίνεται μία οικονομική βοήθεια στους χαμηλόμισθους, ωστόσο κάποιοι επιτήδειοι κατάφεραν να… ξεγελάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Περίπου 20.000 διπλοσυνταξιούχοι που δεν τηρούν το πλαφόν που έχει τεθεί στις υψηλές συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι παίρνουν δύο συντάξεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερώσει τα ασφαλιστικά ταμεία γι’ αυτό το γεγονός.
Ετσι, καταφέρνουν να ξεπερνούν το πλαφόν, με βάση το οποίο και οι δύο συντάξεις μαζί δεν πρέπει να είναι πάνω από τα 3.620 ευρώ. Τώρα επιχειρείται η διασταύρωση των στοιχείων για να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχουν ασφαλισμένοι που εισπράττουν υψηλές συντάξεις από περισσότερα του ενός Ταμεία.
Σημειώνεται πως, με βάση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται ειδική εισφορά -δηλαδή ένας νέος ΛΑΦΚΑ- στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Μετά την επιβολή της ειδικής εισφοράς το πλαφόν για τους διπλοσυνταξιούχους θα διαμορφωθεί στα 3.290 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου