Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΘ και πανευρωπαϊκή απεργία


Σε Ελλάδα και Ευρώπη όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντικοινωνικές πολιτικές-Ξεσηκωμός παντού-Διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στις 11/9. Προωθούμε τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής απεργίας στις 29/9.

Εργαζόμενοι/ες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες
Με την ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή του νόμου - Φρανκεστάιν για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ολοκληρώθηκε στη χώρα μας ένας πρώτος γύρος κατεδάφισης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και σκληρής αντιπαράθεσης των εργαζομένων με αυτέ τις αντεργατικές πολιτικές.
Η τριετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε αμέσως μετά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) με τους εργοδοτικούς φορείς, στην ουσία αποτελεί αντιγραφή των κατευθύνσεων του μνημονίου για πάγωμα των μισθών και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την αντεργατική πολιτική της.
Ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του με πρόσχημα την οικονομική κρίση και σε εφαρμογή του μνημονίου έχουν επιβάλλει το πάγωμα και τη μείωση των μισθών, τον δραστικό περιορισμό του προγράμματος των δημόσιων επενδύσεων, την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων κυρίως φόρων με αποτέλεσμα την αύξηση της ακρίβειας και κυρίως τη δραματική επέκταση της ανεργίας και της φτώχειας.
Η κυβέρνηση επίσης με τον πρόσφατα ψηφισμένο ασφαλιστικό και εργασιακό νόμο μείωσε δραστικά τις συντάξεις, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετέτρεψε την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική – ιδιωτική, έκανε τια απολύσεις των εργαζομένων πιο εύκολες και πιο φτηνές για τις επιχειρήσεις, μείωσε την αποζημίωση τους για υπερωριακή απασχόληση και θέσπισε το μισθό πρώτης απασχόλησης για εργαζόμενους νέους κάτω των 25 ετών στο 84% του εγγυημένου κατώτερου μισθού και για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 18 στο 70%. Επιπλέον με μία απλή τροπολογία κατάργησε αναδρομικά αποφάσεις διαιτησίας που έδιναν αυξήσεις μισθών λίγο μεγαλύτερες από τις μηδενικές που προβλέπει το μνημόνιο.
Ο συνεταιρισμός κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ μέσα σε λίγους μήνες έχει αφαιρέσει ιστορικές κατακτήσεις και δικαιώματα από τους εργαζόμενους προς όφελος του κεφαλαίου και των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας.
Η πολιτική αυτή συνάντησε σημαντικές εργατικές αντιστάσεις με αποκορύφωμα την πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 5 Μαΐου. Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας έδειξε ότι υπάρχει το δυναμικό της ανατροπής του μνημονίου και των κυβερνητικών αντεργατικών πολιτικών.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου με την ψήφιση αυτών των μέτρων φαίνεται ότι πέτυχε μία νίκη κατά του εργατικού κινήματος. Πρόκειται όμως για μία Πύρρειο νίκη όπως δείχνουν η ριζική διαφωνία του 90% των πολιτών με το μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και η μαζική αποδοκιμασία κυβερνητικών στελεχών σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους. Επίσης όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων στην πράξη θα αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες και θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις και εκρήξεις.
Το εργατικό – απεργιακό μέτωπο δεν θα είναι το μόνο ναρκοπέδιο από το οποίο θα περάσει το μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική. Οι περιφερειακές - δημοτικές εκλογές - όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει το μνημόνιο έξω από τα θέματα αυτής της αντιπαράθεσης - μπορούν και πρέπει να εξελιχτούν σε πολιτικό Βατερλό της κυβέρνησης και των προθύμων συμμάχων της.
Επιπλέον πάντα εκκρεμεί ο ανεξέλεγκτος παράγοντας πιθανού νέου εκτροχιασμού της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι αγορές και οι εντολοδόχοι τους ΔΝΤ και ΕΕ, για να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα των πιστωτών της χώρας έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου για πρόσθετα πιο σκληρά μέτρα. Το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο αποτελεί το δεύτερο γύρο εισοδηματικής λεηλασίας, κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων, διάλυσης εργασιακών σχέσεων και εκποίησης ό,τι δημοσίου έχει απομείνει, σε ένα ατέλειωτο φαύλο κύκλο που κατερειπώνει τη χώρα και ρημάζει τον ελληνικό λαό.

Εργαζόμενοι/ες
Η τύχη της κυβέρνησης και των πολιτικών του μνημονίου θα κριθεί τελικά στους δρόμους και στους χώρους εργασίας. Το φθινόπωρο ένα νέο ξέσπασμα των εργατικών αγώνων, σε συνδυασμό με το άνοιγμα αγωνιστικών μετώπων στην εκπαίδευση, μπορεί να αναγκάσουν την κυβέρνηση και την τρόικα σε άτακτη υποχώρηση. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να έχει καθοριστικές επιπτώσεις αλλάζοντας τελείως τη φορά των πραγμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Σε αυτή την προοπτική αξίζει να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειες μας. Με πρώτο σταθμό τη ΔΕΘ, που πρέπει να συνδυαστεί μ’ ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων στις 11/9 στη Θεσσαλονίκη.
Και επόμενο βήμα την προσπάθεια για να διοργανωθεί μία πραγματική πανευρωπαϊκή απεργία στις 29 Σεπτέμβρη. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη κινούνται αρκετές κοινωνικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχτεί η Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου θα έχει πλέον ένα πραγματικό και υπολογίσιμο αντίπαλο: το εργατικό κίνημα όχι μόνο στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και στην Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, δηλαδή την κοινωνική δύναμη που μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη και τον κόσμο.
Οι επιτροπές αγώνα, αντίστασης, αλληλεγγύης στους εργασιακούς χώρους, στους δήμους και στις γειτονιές μπορούν και πρέπει να απλωθούν παντού, να μαζικοποιηθούν και να συντονιστούν για την οργάνωση αυτών των κινητοποιήσεων. Μπορούν επίσης να συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια που είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ για τη συγκρότηση ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού κινήματος – μετώπου για την αντιμετώπιση των νέων αντεργατικών επιθέσεων, την ακύρωση του αντιδραστικού μνημονίου, την απομάκρυνση της κυβέρνησης και το άνοιγμα εναλλακτικών προοδευτικών δρόμων για το λαό και τη χώρα μας με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.
- Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους. Δεν τους χρωστούμε ούτε ένα ευρώ. Αυτοί μας χρωστούν.
- Δεν αναγνωρίζουμε το δημόσιο χρέος της χώρας ως χρέος των εργαζομένων.
- Δεν θέλουμε να κάνουμε καμία θυσία για το ευρώ και την ΕΕ, η λύση είναι οι κοινοί ευρωπαϊκοί αγώνες.
- Αγωνιζόμαστε για την ακύρωση του μνημονίου και των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν σε εφαρμογή του.
- Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και τις αναγκαίες προσλήψεις στα σχολεία, τα νοσοκομεία και στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας.
- Διεκδικούμε τη φορολογία των κερδών του κεφαλαίου και των πλουσίων, τη δραστική μείωση των εξοπλισμών και τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Επίσης την εθνικοποίηση των τραπεζών για να υπερασπίσουμε την κοινωνία από την κερδοσκοπική απληστία.
- Υπερασπίζουμε τον δημόσιο καθολικό υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.
- Αγωνιζόμαστε για πολιτικές προώθησης της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων.
Κίνημα αντίστασης και ανατροπής ΤΩΡΑ
- Στις 11 Σεπτεμβρίου διαδηλώνουμε στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο μνημόνιο και στα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα.
Προσυγκέντρωση: Εγνατία και Βενιζέλου γωνία στις 6:00 μμ .
Συγκέντρωση: Άγαλμα Βενιζέλου στις 6:30
- Στις 29 Σεπτεμβρίου από άκρη σε άκρη, σε ολόκληρη την Ευρώπη απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στα μέτρα που κατεδαφίζουν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου