Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αλέξης Μητρόπουλος “Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο” η "έκπληξη" στην Αττική



Της Δάφνης Σφέτσα

http://www.avgi.gr

Την Τρίτη θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές θέσεις

“Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο”: Αυτός είναι ο τίτλος της Περιφερειακής Κίνησης Αττικής, με επικεφαλής τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο. Έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την περασμένη Δευτέρα, όπου μορφοποιήθηκε, επί της ουσίας, η συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία. Ο αντιμνημονιακός χαρακτήρας της συνεργασίας αποτυπώθηκε και στον τίτλο, το Κεντρικό Εκλογικό Περίπτερο που θα στεγαστεί στη Χαρ. Τρικούπη και Πανεπιστημίου άρχισε να οργανώνεται και οι Επιτροπές Επικοινωνίας, Οργανωτικών κ.ο.κ. να συγκροτούνται. Μεθαύριο στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο “Athens Imperial” αναμένεται να παρουσιαστούν οι προγραμματικές θέσεις της κίνησης. Σημειώνεται πως την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου στηρίζει κριτικά η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ “Κόκκινο”, το ΔΗΚΚΙ, ενώ την υποστήριξή του εξέφρασε και ο Γιάννης Σχίζας από τον οικολογικό χώρο.

Την περασμένη Δευτέρα τόσο ο Αλέξης Μητρόπουλος όσο και, οι εκπρόσωποι των τριών πασοκογενών συλλογικοτήτων και συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο πανεπιστημιακός Νότης Μαριάς και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, απέστειλαν μήνυμα ενότητας, κάνοντας λόγο για μια συγκυρία που επιτάσσει τη σύγκλιση ευρύτερων δυνάμεων ενάντια στο Μνημόνιο, ενώ χαιρέτισαν, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους 600 παρευρισκόμενους, την απόφαση του ΣΥΝ για συμπόρευση.



Αλ. Μητρόπουλος: Διαφωνούμε ριζικά με τις βασικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για τους στόχους της κίνησης και το πλαίσιο με το οποίο θα διεκδικήσει “ακόμη και τη νίκη”. “Είναι τραγική ειρωνεία για τη χώρα, στη δογματική κατάρρευση και την παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου προτάγματος, η Ελλάδα να εφαρμόζει ως πολιτική σωτηρίας το καταστροφικό και αντικοινωνικό Μνημόνιο”, σημείωσε ο εργατολόγος, τονίζοντας ότι “από εδώ πρέπει να ξεκινήσει το μήνυμα της αντίστροφης πορείας”. Υπογράμμισε πως οι καιροί απαιτούν την “ενωτική παρέμβαση της αριστεράς”, ενώ απευθυνόμενος στα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είπε πως “κρίναμε με παρρησία τη σοσιαλοφιλελεύθερη διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ κατά τα ύστερα χρόνια της εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης”, προσθέτοντας ότι σήμερα “διαφωνούμε ριζικά με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό "Επίκαιρα", ο Αλ. Μητρόπουλος τόνισε ότι "οι εκλογές του Νοεμβρίου, κυρίως στη μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής, όπου ζει και εργάζεται μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, είναι η κατάλληλη περίσταση για να εκφραστεί ο μέχρι σήμερα σαστισμένος και αμήχανος λαός μας".



Παναγιώτης Μαντάς (ΔΗΚΚΙ): Στηρίζουμε τη συνάντηση με τον συνεπή σοσιαλδημοκρατικό χώρο

Μιλώντας στην “Α”, ο Παναγιώτης Μαντάς τόνισε: “Το ΔΗΚΚΙ θέτει σαν μέρος της στρατηγικής του την επίτευξη της ενότητας της αριστεράς και των κοινωνικών δυνάμεων του συνεπούς σοσιαλιστικού χώρου. Με την έννοια του συνεπούς σοσιαλιστικού χώρου θέλουμε να χαρακτηρίσουμε τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στις παραδόσεις της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Μέσα σε αυτήν την αντίληψη κινούμαστε στην κατεύθυνση της στήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου. Αναλυτική απόφαση με τις ειδικότερες προϋποθέσεις θα υπάρξει από τα όργανα του ΔΗΚΚΙ το επόμενο διάστημα”.



Πάνος Κοσμάς "Κόκκινο": Κριτική στήριξη στο ψηφοδέλτιο

Από τη μεριά του, ο Πάνος Κοσμάς σημείωσε: "Η κλιμακούμενη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν επέτρεψε να συνδυαστούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι δύο θεμελιώδεις πολιτικοί του στόχοι στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια της Αττικής, όπου η πολιτική καταγραφή και το αποτέλεσμα θα έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία: Αφενός, ενωτικού ψηφοδελτίου από όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ψηφοδελτίου που να συμβάλει στην ενεργοποίηση του 'ρήγματος' στο ΠΑΣΟΚ και στη συνάντηση με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, ώστε να προκληθεί η μεγαλύτερη δυνατή φθορά στην κυβερνητική 'μηχανή' εφαρμογής του Μνημονίου. Από τη μια, το Μέτωπο υλοποίησε μια διχαστική στρατηγική και λειτούργησε αποθαρρυντικά και υπονομευτικά στην προσέγγιση με τον χώρο της διαφωνίας στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, η ηγεσία του ΣΥΝ χειρίστηκε αυτή την προσέγγιση με βασικό κριτήριο την εκλογική επιτυχία απέναντι στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο και αποδύθηκε σε μια 'διπλωματία προσώπων' με εκλογικά κατά βάση κριτήρια, στο όνομα της οποίας η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίστηκε σαφώς. Έτσι, και η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ τραυματίστηκε σοβαρά -και ίσως μοιραία- και η συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με το 'ρήγμα ΠΑΣΟΚ' αποδυναμώνεται σοβαρά ως προς το περιεχόμενο και τη δυναμική της. Παρʼ όλα αυτά δεν δικαιούμαστε να παραιτηθούμε ούτε από το ένα ούτε από το άλλο. Σʼ αυτή τη βάση το Κόκκινο υποστηρίζει και δίνει κριτική ψήφο στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο, μετεκλογικά δε θα παλέψει για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μαζικού αντικαπιταλιστικού σχηματισμού με μέλη, εκλεγμένα όργανα και αποφασιστικές διαδικασίες".



Οι τρεις “πασοκογενείς” συλλογικότητες

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, για τη συνάντηση και την κοινή εκλογική κάθοδο, διαδραματίζουν τρεις συλλογικότητες που συσπειρώνουν κόσμο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, επιμένει ωστόσο στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο “Νέος Αγωνιστής” είναι το περιοδικό που εκδίδεται από μέλη του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτους σοσιαλιστές για την κοινωνική δημοκρατία. Το σχήμα γύρω από το περιοδικό διαμορφώθηκε πολιτικά στη μάχη για την υπεράσπιση του άρθρου 16 και της δημόσιας Παιδείας. Όπως σημειώνουν, "η υποψηφιότητα Μητρόπουλου δεν συνιστά απλώς επιλογή ενός προσώπου: Το ζήτημα δεν είναι η συσπείρωση της παραδοσιακής αριστεράς στο περιθώριο της πολιτικής ούτε η εσωκομματικού τύπου διαμαρτυρία μελών του ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση των σοσιαλιστών με την παραδοσιακή, ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά, δίνει μια νέα προοπτική, εμφανίζει μια λαϊκή δυναμική. Αυτό πιστεύουμε, γι' αυτό αγωνιζόμαστε". Στον "Νέο Αγωνιστή" συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Ασημακόπουλος και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου.

Το Κέντρο Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης “Δημοκρατική Συνεννόηση” έχει επικεφαλής τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου και έχει στο επίκεντρό της τη μάχη ενάντια στο Μνημόνιο. Στη "Δημοκρατική Συνεννόηση" συμμετέχουν επίσης οι Βαγγέλης Χωραφάς και Κώστας Μελάς, οι οποίοι στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας μίλησαν στην "Α". "Στόχος της Δ.Σ. είναι να υπάρξει ευρύτερη σύγκλιση ρευμάτων της αριστεράς και να δημιουργηθούν νέες συλλογικότητες που θα μπορέσουν να εκφράσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης", σημείωσε ο Β. Χωραφάς ενώ ο Κ. Μελάς τόνισε ότι "η ύπαρξη του Μνημονίου επιτρέπει, ίσως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, την ουσιαστική σύγκλιση των δύο χώρων".

Η "Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους", στην οποία συμμετέχει ο Νότης Μαριάς, ασχολείται με τα ζητήματα της απασχόλησης. Εξειδικευμένοι κοινωνικοί επιστήμονες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την "Ένωση", δίνουν μάχη καθημερινή για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα των νέων.

5 σχόλια:

  1. Τις νύχτας τα καμώματα...
    Παλιά, στις παράνομες κατασκευές στα Λιόσια, το Μενίδι, το Πέραμα και αλλού, το βράδυ όπως - όπως ρίχνανε τα τούβλα... και το πρωί θυμόντουσαν τα θεμέλια και τα μπετά!
    Δυστυχώς στον κακό σεισμό της Πάρνηθας όλα αυτά πέσανε σαν χαρτόκουτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. etsi tha pesei kai h kybernhsh soy... ara soy dino mia symboylh.... fyge makria apo toys deksioys alhtes poy mas pinoyn to aima!!!!!!... allios ta syntrimia toys tha pesoyn pano soy... 3-9-2010... xreos mas h anatroph sas... "syntrofoi"!!!! a re mhpronomiouxe... ayto hdh exei ginei ypografei apo xiliades sosialistes poy egkataleipoyn to pasok!!!! pame gera... nikh sthn synathsh sosialiston kai aristeras!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαθαίνω ότι γίνεται χαμός στο ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο με τον Μητρόπουλο! ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.30 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΜΑΝΤΖΑΓΡΙΩΤΑΚΗ 76, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΔΑΒΑΚΗ) Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΚΚΚΑΣΟΡ, Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ". ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

    ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΕΚΕΙ!

    ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή